Bokashi

page being worked on

Index

.

Bokashi – how to

blogg.bokashi.se/

Video serie about Bokashi in Swedish from Skillnadens trädgård

Video serie in Italian about bokashi from idea fertile

.

How to do bokashi bran

se: bokahiströ, it: farina di bokashi )

Video in Italian. Bokashi bran from start

Bokashi bran from a previus bran in Italian

Ingredienti

Segatura di legno

un poco di carbone 

Zucchero di canna

bokashi bran

 

 

Source: blogg.bokashi.se/hur-man-gor-eget-bokashistro/

ingredients

 • 50 liter vetekli
 • 5 liter vatten, ljummen (20-30 grader)
 • 0,5 dl EM-1
 • 0,5 dl melass
 • Det går bra att räkna om det här till andra mängder

proceeding

Blanda alltihop ordentligt.

Konsistensen ska vara fuktigt men inte blöt. Kli varierar i fuktighet från olika kvarnar så man får testa sig fram lite här, tillsätt mer vatten om det känns torrt men kanske inte första gången du gör detta.

Lägg allt i tunnan/lådan där det ska jäsas, hårtpackat. Stäng locket ordentligt. Låt stå i minst 4 veckor, spelar ingen roll om det är längre. Minst 15 grader, helst närmare 20 men man får ta vad man har för värmen. Är det på den kalla sidan kan du ställa tunnan nära ett element (och rotera ibland), ställ upp den på en lastpall (istället för ett kallt golv) och så vidare. Kolla då och då att processen är på gång och för att lätta trycket i behållaren. Det kommer lukta rätt skarpt och syrligt! Processen är klart när pH et är ned vid 3,5-4, om man vill kan man testa med litmus papper (eller vad det nu heter på svenska!) i en lösning. Men har det luktat skarpt i 4-6 veckor så kan man vara lugn att är det klart.

Färgen på nyjäst Bokashiströ är rätt ljus. Ströet blir mörkare och mörkare under tiden, och luktar syrligare. Med bra förvaring ska det hålla sig ett år, troligen längre än så. Packar i mindre lådor, påsar eller liknande, så luftfritt som möjligt, för förvaring.

Klumpar.

Det vi har lärt oss är att man får se upp för småklumpar! Särskilt de som är lite hårda (orsakas av mjöl i kliet). Vi sållar allt strö innan vi packar det och har du tänkt förvara ditt strö ett tag kan det vara värt att också göra det. Annars är det risk att de fuktiga klumparna börjar mögla, vit i början men sedan vad som helst, och det är inte roligt.

Att torka Bokashiströ:

Det gör man i många andra länder, det blir då mycket enklare med förvaring och hållbarheten är längre. Gör man Bokashiströ själv i mindre skala kan man testa att torka hemma i köket, se bara till att det blir ordenligt torrt innan man packa iväg det. Annars är risken att ströet kommer in i en ny jäsningsfas och då tar det slut på sig själv (blir grått och dammigt).

det är för dyrt och energiintensivt här i Sverige, det är ju en annan kalkyl om man bor på Hawaii.
Har du alldeles för mycket Bokashiströ kan du med fördel sprida ut det i trädgården. Speciellt i perennrabatter eller under buskar där du har kanske inte kunnat gräva ner Bokashi från köket. Kombinerar du med något organiskt (täckbark, gödsel, gräsklipp, kaffesump) får ströet något att jobba med och ett process kommer igång på plats.
Och har du lust vore det kanske roligt att dela med sig lite strö till grannar och kollegor. Ett enkelt sätt att köra igång fler i köket därhemma.
 

.

How to do melass

melass ingredients

Source; www.deabyday.tv/cucina-e-ricette/abc-della-cucina/guide/18224/Melassa–cos—e-come-si-prepara.html

 • 350 gr di zucchero di canna (Golden Caster)
 • 70 ml di acqua fredda
 • 100 ml di acqua calda

La ricetta della melassa

 • Versate all’interno di un pentolino dal fondo spesso lo zucchero di canna e l’acqua fredda. Accendete la fiamma e, mantenendola bassa, fate sciogliere completamente lo zucchero.
 • Continuate a farlo cuocere fino a quando diventerà di colore scuro. Non preoccupatevi nel caso in cui assuma un aspetto sabbioso, ad un certo punto diventerà liquido.
 • A questo punto allontanate il pentolino dal fuoco ed aggiungete parte dell’acqua bollente mescolando. Rimettete sulla fiamma e fate cuocere unendo l’acqua rimasta, senza mai smettere di mescolare.
 • Assunta la consistenza di uno sciroppo molto denso simile al miele, ma più scuro, la melassa sarà pronta. Prelevatela dal pentolino e trasferitela in un contenitore adatto, come un vasetto di vetro.

Notebook of a pluralist

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert